Het effect van bewegen op je eigen stresslevel

Een wandeling maken, even gaan lopen of squaten in je woonkamer.
Als je veel stress hebt, voelt sporten – zeker na een lange dag – als een opgave.
Toch is het de moeite waard. We leggen uit wat het effect van bewegen is op je stresslevel.

Gezonde spanning kennen we allemaal. En in het geval van een sportwedstrijd kan stress zelfs nuttig zijn. Het kan prestaties verbeteren, maakt scherper én sterker. Als je langdurig veel stress ervaart, is sporten echter niet het eerste waar je zin in hebt. Zeker niet als je moe bent, een gespannen lichaam hebt of hoofdpijn. Toch heeft het écht zin.

Endorfine en cortisol

Bewegen kan een goede manier zijn om je stresslevel te verlagen. Sporters zullen dit herkennen: ze hebben het gevoel dat ze hun hoofd door te sporten leeg kunnen maken en rustig worden. Zowel je lichaam en geest zullen ontspannen. Tijdens het sporten gebeuren er in je lichaam en hoofd verschillende dingen. Zo komen er twee belangrijke stoffen vrij: endorfine, het feel-good hormoon en BDNF (Brain Derived Neurotrofic Factor). Deze twee hormonen ondersteunen allebei de hippocampus, het gebied in je hersenen dat onder andere een rol speelt bij het opslaan van informatie en het controleren van gedrag.
Daarnaast heeft de hippocampus nog een rol: het remt de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dat is precies wat je wilt, want dat is nodig om je stresslevel te verlagen. En je raadt het al: door te sporten wakker je dat aan. Wil je dus stress verminderen? Trek je sportschoenen aan en ga ervoor.

Welke sport beoefen je het best?

Uit onderzoeken blijkt dat het niet uitmaakt wat je doet, als je maar beweegt. Alle vormen van beweging hebben een gunstig effect op je stresslevel. Of het nu wandelen, zwemmen of fietsen is. Het is belangrijk om een sport te kiezen die jij leuk vindt. De enige voorwaarde is dat het redelijk intensief is en het liefst elke dag een half uur. Met redelijk intensief te bewegen wordt bedoeld dat je hartslag omhoog moet gaan. Als je het warm krijgt, je hart voelt kloppen en je zelfs begint te zweten, dan weet je dat je goed zit.

Te zwaar trainen werkt averechts

Bewegen vermindert niet alleen stress. Je gaat er ook beter door slapen, je ontspant meer en je immuunsysteem wordt sterker. Er is slechts één situatie waarbij sporten een averechts effect kan hebben: wanneer je lichaam niet de tijd krijgt om te herstellen door een zware work-out. Als je te lang of extreem zwaar traint, krijgt cortisol de overhand en put je uiteindelijk je lichaam uit. Bewegen is dus goed, maar alleen op een gezonde manier én ook dat in zekere zin met mate.

Een voedingssupplement als ondersteuning nodig bij stress*

Ervaar je alsnog stressmomenten, maak van jouw stressmoment een #rescuemoment, gebruik de Bach RESCUE® Spray. Het is een praktische spray en daarom ideaal voor onderweg, thuis of op het werk. Met RESCUE® haal je het beste uit jezelf!

Bach RESCUE® Spray

Lees meer »

Volg Bach Rescue® ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van interessante wist-je-datjes, artikels, info, …

Comments are closed.