Examenstress: tips & tricks
“Stress voor examen”, “wat te doen tegen examenstress?”, “tips tegen examenstress”, … Het zijn maar enkele termen die de Google zoekmachine vaak voorgeschoteld krijgt tijdens de blok.
Stress voor een examen is heel normaal. Je wil goede resultaten behalen en moet veel kennis ineens opnemen. Een dosis gezonde spanning kan dan juist helpen om beter te presteren! Wanneer de stress je vermogen om te studeren overschaduwt, is het tijd om aan de alarmbel te trekken. Bach tot he RESCUE®! 😉 We delen de belangrijkste symptomen en oorzaken van examenstress én geven je tips om de blok ontspannen door te komen. Lees snel verder.
Symptomen van examenstress
Examenstress is vaak dezelfde soort spanning die je ook voelt in andere stresssituaties.
We sommen enkele veelvoorkomende klachten op:
- Geen concentratie
- Moeite om te focussen
- Uitstelgedrag
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Spierpijn
- Ademhalingsmoeilijkheden
- Emotioneel zijn
- Een black-out
Oorzaken van examenstress
De spanning die je voelt in je lijf tijdens de blok of vlak voor een examen, kan veel oorzaken hebben, zoals:
- Prestatiedruk
Je wil een goede score halen op je examens, er is een zekere prestatiedruk. Die druk zorgt voor spanning. Zoals eerder gezegd, is een beetje gezonde spanning helemaal oké. Maar let op dat je er niet in verdrinkt.
- Onvoorbereid
Heb je niet goed gestudeerd of is dat ene vak écht niet jouw ding? Dan zal je meer stress ervaren. Je voelt je onvoorbereid en twijfelt aan je capaciteiten om de vragen juist in te vullen. Onze tip: focus tijdens de blok op de onderdelen die je wel liggen, zo kan je altijd een deeltje invullen. - Faalangst
Bij faalangst is de spanning zo hoog dat je leervermogen en prestaties eronder leiden.
Je kan informatie moeilijk opslaan, krijgt last van black-outs op de dag van het examen of kampt met uitstelgedrag.
Heb je veel last van faalangst? Praat erover met een psycholoog!
Zo verminder je stress voor je examens
Tijdens de blok
- Slaap voldoende
Zo kan je brein de informatie ’s nachts ordenen en opslaan. - Let op je voeding
Eet je stress weg met deze superfoods! - Vermijd afleiding
Zorg ervoor dat je je kan focussen. Leg je smartphone aan de kant. - Pauzeer regelmatig
Pauze werkt! Neem een break na een paar uur blokken. - Maak een planning
Een realistische studieplanning helpt je om gericht te studeren.
Op de dag van je examen
- Focus op herhalen
Studeer geen nieuwe leerstof meer, maar herhaal wat je al geleerd hebt. - Leg alles klaar
Leg alles wat je nodig hebt, klaar op de avond voor het examen. - Laat je niet opjagen
Vermijd klasgenoten die elkaar ondervragen in de gang en laat je niet gek maken door extreme verhalen van studenten uit voorgaande jaren. Vertrouw op je eigen kunnen.
Tijdens het examen
- Positief denken
Probeer tijdens het examen niet te doemdenken. Sla vragen die je niet kan beantwoorden gewoon even over. - Let op je ademhaling
Voel je de spanning stijgen? Let dan op je ademhaling. Adem 4 tellen door je neus, hou je adem 7 tellen in en adem traag 8 tellen terug uit (door je mond). - Overloop de vragen
Lees alle vragen rustig door voordat je het examen als een gek begint in te vullen.
Bach to the RESCUE®
Nood aan extra ondersteuning tijdens de blok? Dan is er Bach RESCUE®, een natuurlijk kalmeringsmiddel dat je helpt bij stressmomentjes! Bach RESCUE® is verkrijgbaar in druppels, spray en pastilles. En voor een betere nachtrust tijdens de examenperiode is er Bach RESCUE® Nacht.
Bach RESCUE® is een mengeling van vijf Originele Bach bloesems: Cherry Plum (kersenpruim – voor zelfcontrole), Clematis (bosrank – leef bij de dag), Impatiens (reuzenbalsemien – onthaasten), Rock Rose (zonneroosje – voor moed) en Star of Bethlehem (vogelmelk – bij troost). Deze remedie is het werk van Dr. Edward Bach. Hij was een gerenommeerde Engelse homeopaat en bacterioloog die ervan overtuigd was dat de geestelijke toestand een belangrijke rol speelt in het welzijn van zowel mens als dier.
