Getest: Apps om in slaap te vallen

Apps om in slaap te vallen

In onze vorige blog somden we vijf mindfulness apps op om te kalmeren en je stress de baas te blijven. Maar wat kan je allemaal doen in zo’n app? En helpt het écht om beter te slapen? Wij namen de proef op de som. Getest: apps om in slaap te vallen.

De werkwijze

We testen drie van de vijf apps om in slaap te vallen uit: Smiling Mind, Calm en Insight Timer.
Belangrijk detail: we gaan aan de slag met de gratis content en focussen specifiek op slaapmeditatie of – oefeningen. Let’s dive in!

Smiling Mind ****

De eerste app uit het lijstje “apps om in slaap te vallen” is het Australische “Smiling Mind”.

Eerste indruk: De app is overzichtelijk opgebouwd met een mooie lay-out. Je kan gemakkelijk navigeren en je krijgt veel gratis content. De programma’s zijn onderverdeeld in categorieën: volwassenen, kinderen, in school, op het werk, …

Taal: Uitsluitend Engels

De meditatie: Adults – Sleep

We kiezen voor het ‘Sleep’-programma voor volwassenen. Het bestaat uit 6 modules die elk ongeveer 15 minuten duren. Voor je de meditatie start, kan je kiezen tussen een mannen of een vrouwenstem. De modules belichten allemaal een apart thema. In “Breathe” leren we hoe we onze ademhaling moeten controleren, in “Sensing” focust de meditatie op je zintuigen en wat je in je fantasie kan waarnemen. “Accepting” gaat dan weer over loslaten en jezelf en het leven accepteren voor wat het is.

Bevindingen: Het tempo en de toon van de meditaties zijn heel kalm en gemoedelijk. Inhoudelijk is het goed opgebouwd, je leert bij tijdens de modules en komt tegelijkertijd tot rust. De tips en tricks zijn praktisch, zonder zweverig te zijn. Het grote pluspunt? De meditaties zijn kort en krachtig, je hoeft geen half uur uit te trekken voor het slapengaan.

+ Veel gratis opties, leerrijk, mooie lay-out, kort & krachtig
Enkel meditaties en oefeningen, geen playlists

Score: 4/5

Calm ***

De tweede app van de “apps om in slaap te vallen” is het populaire “Calm”.

Eerste indruk: Wil je gratis de mindfulnesswereld uitproberen? Dan is dit niet de app voor jou. Calm is bijna volledig dichtgetimmerd als je geen betalend account hebt. Wanneer je inlogt, kan je de dagelijkse check-in vervolledigen, luisteren naar “Daily Calm” (een korte dagelijkse meditatie) en de “7 days of sleep”-medatie volgen. Voor alle andere features moet je betalen.

Taal: Uitsluitend Engels

De meditatie: 7 days of sleep

Net zoals bij Smiling Mind is deze meditatie opgebouwd aan de hand van 7 korte modules van 12 minuten. Je kan ook hier kiezen tussen een vrouwenstem of een mannenstem. In de 7 modules krijg je tools aangereikt om je slaap te verbeteren. In “Preparing for sleep” leer je dat de voorbereiding het halve werk is, in “Relaxing the body” helpt de coach je om je lichaam en geest te ontspannen. Tot slot word je in “Thinking Like A good sleeper” ondergedompeld in denkwijzen en patronen die je helpen om beter in slaap te vallen.

Bevindingen: Het tempo van de meditaties is ook hier gemoedelijk. De stem is aangenaam en zorgt ervoor dat je goed kan focussen op de inhoud. In tegenstelling tot “Smiling Mind” is de informatie hier theoretischer. Je krijgt meer concepten en ideeën aangereikt. Concrete tips & tricks zitten in de betalende formule.

+ Leerrijk, rustgevende stem, kort & krachtig
Weinig gratis opties, focus op theorie en minder op praktijk

Score: 3/5

Insight Timer ***1/2

De laatste app die we testen is “Insight Timer”.

Eerste indruk: De applicatie focust op het community-gevoel. Je kan vrienden uitnodigen en volgen via de app. Luister je een meditatie of playlist? Dan wordt die automatisch aan je verhaal toegevoegd. Zo zien je volgers waar jij mee bezigt bent in de app. Insight Timer biedt meer dan 100.000 gratis begeleide meditaties aan, die opgedeeld zijn in verschillende categorieën zoals “Slaap”, “Mindfulness” en “Angst”.

Taal: Nederlands

De meditatie: Slaap meditatie door Lies Deboiserie

We kiezen voor een simpele slaapmeditatie van 21 minuten. Onze ‘teacher’ is Lies Deboiserie.
Lies nodigt je uit om rustig te gaan liggen. We moeten onze malende gedachten een halt toeroepen en tot rust te komen. Een groot stuk van de meditatie focust op ademhaling en aanwezig zijn in het hier en nu. De pianomuziek op de achtergrond zorgt voor extra rust.

Bevindingen: Dit is de klassieke meditatie die je verwacht in een mindfulness app. De meditatie leert ons theoretisch niks bij maar focust op de praktijk. Lies heeft een aangename, gemoedelijke stem. Het tempo ligt op sommige momenten een beetje te laagwaardoor je de focus kan verliezen. Al is dat misschien net de bedoeling natuurlijk. We vallen er letterlijk van in slaap.

+ Praktisch, veel gratis opties, verschillende playlists
Meditaties zijn langer, minder overzichtelijke lay-out

Score: 3,5/5

Nood aan extra ondersteuning om beter in te slapen? Gebruik de Bach RESCUE® Nacht Spray . Het helpt om malende gedachten tegen te gaan en rustiger te worden.

 

Bach RESCUE® Nacht Spray

Lees meer »

 

Volg Bach Rescue® ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van interessante wist-je-datjes, artikels, info, …

Comments are closed.