Signalen van een gestreste hond: 5 tips

signalen gestreste hond

Het ene moment ben je rustig aan het wandelen met je hond en het andere moment wijkt je favoriete viervoeter niet van je zijde. Met de staart tussen de benen, trillende pootjes en een piepend geluid struikel je nog net over hem. Ken jij de signalen van een gestreste hond?

Het kan een harde knal zijn veroorzaakt door onweer, vuurwerk, of een uitlaat van een motor die ineens voorbij scheurde. Of het zien van een indrukwekkende andere hond. Het feit blijft dat je hond ergens van is geschrokken en dat op deze manier aan jou laat zien.

Honden vertonen verschillende symptomen van stress, afhankelijk van de hond en de stresssituatie. Stress door pijn rekenen we niet mee. Honden kunnen uiteraard alleen non-verbaal met jou communiceren. Trillen of beven en piepen met de staart tussen de poten zijn herkenbare tekenen van een stresssituatie. Ken jij jouw huisdier goed genoeg om de andere signalen ook te herkennen in een stressvol moment? En wat kun je ertegen doen?

Signalen gestreste hond (die minder bekend zijn)

Signalen gestreste hond (die minder bekend zijn)

Blaffen: Elke hond blaft, vaak om aan te geven dat iemand zich binnen zijn domein begeeft. Overmatig blaffen kan ook een hele andere reden hebben. Denk aan eenzaamheid, angst of als ze zich bedreigd voelen.

Kwijlen: Ook voor het kwijlen zijn talloze redenen te bedenken. Wanneer een hond overmatig kwijlt, kan dit een teken zijn dat het stress ervaart. Veel voorkomende kwijlsituaties zijn tijdens een autorit of een bezoek aan de dierenarts.

Overmatig likken of krabben: Merk je dat jouw hond zichzelf regelmatig likt of krabt? Soms wel tot bloedens aan toe. De oorzaak kan een allergie zijn, bijvoorbeeld tegen bepaalde voeding, pollen of vlooien. Wanneer je dit kunt uitsluiten, kan een andere oorzaak verveling of stress zijn. Hierdoor beginnen ze te likken aan hun poten of andere lichaamsdelen. Als verveling de oorzaak is, dan kunnen speeltjes enz. helpen om de stress te verminderen.

Tongelen: Heeft een hond net gegeten, dan kan hij nog even smakken en met zijn tong zijn lippen aflikken. Datzelfde gedrag zien we ook bij mensen. Wanneer een hond zijn tong echter veelvuldig over zijn neus laat gaan of het puntje van zijn tong laat zien (tongelen genoemd) en niet net gegeten heeft, kan dit een teken zijn van stress.

Plassen in huis, overdreven markeren of diarree: Is het je wel eens overkomen, dat je viervoeter in huis of tijdens een wandeling meer dan normaal een klein plasje doet? Wellicht denk je dan aan territoriumgedrag. Veel mensen denken dat dit de oorzaak is. Toch is het veel vaker een teken van stress.

 

Tips bij een gestreste hond

Wanneer bovenstaand gedrag als oorzaak verveling heeft, dan kan je dit simpel oplossen door meer ruimte, meer beweging, meer aandacht of speelgoed te geven om de hond bezig te houden. Ook bij stress kan dit een oplossing zijn. Bij stress zijn er ook nog andere tips voor je hond:

Straf je hond niet: Wanneer je hond door stress een plasje in huis doet, verhef je snel je stem om duidelijk te laten merken dat je dit gedrag niet accepteert. De hond zal hierdoor alleen meer stress ervaren, wat zijn of haar gedrag niet ten goede komt. Blijf altijd rustig, niet alleen in je stem, maar ook in je lichaamstaal.

Wees consequent: Maak goede afspraken met de rest van het gezin, wat de hond wel en niet mag. Dit kan door goede commando’s met elkaar af te spreken, zodat iedereen hetzelfde commando geeft. Hierdoor ben je duidelijker tegen je hond, dat brengt structuur in zijn leven.

Steun je hond: Laat je hond zich veilig voelen in zijn omgeving, met zijn favoriete speelgoed in buurt op het moment dat er stresssituaties zich voordoen (onweer, vuurwerk). Laat een dag zo voorspelbaar mogelijk verlopen, met weinig nieuwe impulsen wanneer je weet dat hij stress ervaart. Honden zijn tenslotte gewoontedieren. Ga dus op oudejaarsdag, niet van hot naar her met je hond. Elke nieuwe prikkel kan een nieuw stressmoment veroorzaken. Komen er mensen op bezoek, vraag ze dan om de hond niet meteen aan te kijken of te aaien. Laat de hond zelf naar je gasten toekomen.

Kauwen: Wist je dat kauwen een kalmerende werking heeft bij honden (en bij mensen ook trouwens). Dit komt omdat er tijdens dat proces een stofje vrijkomt dat dit effect heeft. Kies voor passend speelgoed of een kauwstaaf, want het laatste dat je wilt is dat je hond aan je pantoffels, schoenen of aan het meubilair gaat bijten.

Neem een voedingssupplement bij stress: RESCUE® Pets Plus is een 100% natuurlijk voedingssupplement met vitamine B5* en B12, zonder alcohol die je hond *geruststelt waardoor hij of zij meer ontspannen is. Het versuft niet en kan in het drinkwater gedaan worden, direct op de tong of op het eten.

Bach RESCUE® Pets Druppels

Lees meer »

 

Volg Bach Rescue® ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van interessante wist-je-datjes, artikels, info, …

Comments are closed.