Stressvrij het nieuwe schooljaar in

Je bent nog aan het nagenieten van je vakantie. Je kijkt nog eens naar de vakantiefoto’s die op je smartphone staan. Die geweldige omgeving, het lekkere eten, de lachende ontspannen gezichten van je kinderen. Iedereen helemaal in zijn of haar element. Je hoofd is leeg en jullie zijn allemaal opgeladen. Bij thuiskomst voel je echter dat ontspannen gevoel langzaam wegebben. De volgende uitdaging staat al voor de deur. Je kinderen gaan weer naar school en ondervinden terug-naar-school-stress. Met deze tips bereid jij ze voor op een stressvrij schooljaar.

Een nieuwe uitdaging voor je kind

Voordat je het weet gaan je kinderen weer naar de basis- of middelbare school. Ook voor hen volgt een nieuwe uitdaging. Ze gaan naar het volgende leerjaar met mogelijk nieuwe kinderen, een andere leerkracht en nieuwe leerstof. Ze weten niet wat te verwachten, dat het anders wordt dan het jaar daarvoor zal duidelijk zijn.
Naarmate ze ouder worden, verwacht men steeds meer van hen. Met taal en spelling, waarbij ze extra spellingsregels moeten leren, op de regels die ze van vorig jaar nog weten te onthouden. Rekenen met grotere getallen en moeilijkere sommen, geschiedenis, biologie en andere algemene vakken. En het vooruitzicht op de examens is voor veel kinderen een extra onderwerp waar ze mee bezig blijven in hun hoofd. Misschien gaat je kleine spruit wel voor het eerst naar de kleuterklas, omdat hij of zij 2,5 jaar is geworden. Die kleintjes kunnen dat best wennen vinden, die overgang. Alles is dan ook nieuw voor hun.

De lat ligt hoog bij studenten

Gaat jouw kind studeren, dan verandert er nog meer. Wil je als jongvolwassene goed terecht komen op de arbeidsmarkt, dan kom je er meestal niet met een diploma secundair onderwijs. De lat ligt hoog. Ben je eenmaal begonnen aan een studie, dan liggen er nog meer uitdagingen op de loer. Dat zorgt voor een opeenstapeling van factoren (prestatiedruk, mogelijke studieschulden en de invloed van sociale media) die invloed hebben op je weerbaarheid. Daar komt nog bij dat je kind vaak een studentenjob heeft, om wat geld bij te verdienen. Wellicht om een bijdrage te kunnen leveren aan de eigen studie, zeker ook als vorm van onafhankelijkheid. Een studentenjob is goed, dit draagt echter bij aan de overvolle agenda die studenten hebben. Er moet tenslotte ook nog gestudeerd worden. De overgang van het humaniora naar de universiteit is altijd al groot geweest. Hoe flexibel gaat jouw kind daarmee om?

Zo bereid jij je kind voor op een nieuw schooljaar, zonder schoolstress

Kersverse mama’s krijgen het maar al te vaak te horen; van hun eigen mama, de vroedvrouw, de kraamhulp en die vriendin die al mama is. Zorg voor rust, regelmaat en hygiëne. Je kind is echter geen afhankelijke baby meer. En vindt nu dat het al groot genoeg is om zelf beslissingen te nemen, dingen te regelen, zelf te ondervinden en te onderzoeken. Ouders dienen zich nergens meer mee te bemoeien. Die zitten niet te wachten op rust, regelmaat en hygiëne. De opvoeding van tegenwoordig is dan ook een stuk vrijer dan vroeger. Toch blijkt dat kinderen in wezen wel grenzen nodig hebben waarbinnen zij kunnen acteren. Sowieso als het gaat om uitdagende nieuwe ontwikkelingen zoals naar de basisschool gaan, middelbare school of studeren. Deze tips kunnen je helpen:

  1. Structuur (regelmaat); Kinderen willen vooral duidelijkheid. Vaste tijden dat ze spelen, huiswerk maken, eten en naar bed gaan. Konden ze tijdens de vakantieperiode nog lang opblijven, uitslapen, en mochten ze langer op de iPad of buiten spelen? Start minstens een week voordat ze weer naar school gaan met een normaal ritme.
  2. Balans (rust); Schooldagen zijn inspannend. Merk je dat je kind sneller geïrriteerd is, uit zijn of haar doen, emotioneler is? Grote kans dat het evenwicht tussen ontspannen en drukke werkzaamheden uit balans is. Bouw rustmomenten in. Waarin ze rustig iets voor zichzelf doen, afgewisseld met dingen die nu ‘moeten’ gebeuren. En spreek met ze af dat na een bepaald tijdstip er geen smartphones of tablets meer gebruikt mogen worden.
  3. Praat; Als ouder ben je ook heel erg druk, je job vraagt veel van je. Bij thuiskomst ligt het huishouden op je te wachten en je agenda is overvol. Je kinderen merken dat en hebben de neiging om je niet extra te willen belasten. Ze praten minder met je over hun gevoelens. Dat is jammer. Niet alleen kleine kinderen vinden het fijn om aan het einde van de dag, die dag nog eens te bespreken. Of ze overlopen graag de dag die komt, zo weten ze wat ze mogen verwachten. Ook jongvolwassenen hebben de behoefte om dingen van zich af te kunnen praten. Blijf dit stimuleren en neem er de tijd voor.
  4. Relativeer; Je wilt dat je kind zich gelukkig voelt. Een schouderklopje en een aai over het hoofd daar heeft iedereen baat bij. En een complimentje is snel gemaakt. Terecht. Toch is het belangrijk om je kind mee te geven hoe het kan omgaan met tegenslagen. Deze kunnen extra hard aankomen, op het moment dat ze het niet verwachten. Of niet ‘gewend’ zijn. Uiteraard is het niet meteen het einde van de wereld. Al kan dat voor hen wel zo overkomen. Probeer daarin te relativeren en te ontdekken hoe ze bepaalde dingen een volgende keer anders kunnen doen. Of te accepteren dat niet alles gaat zoals ze willen of verwachten. Want ook dat is niet het einde van de wereld en kan ervoor zorgen dat je groeit in je ontwikkeling. #Straaluitwaterinzit

Bach to the RESCUE®! 

Iedereen krijgt wel eens te maken met een stresssituatie. Hoe zorg je er echter voor dat jij je niet uit het veld laat slaan en de balans vindt? Voor die momenten vertrouw je op Bach RESCUE® Kids Druppels. Het is een voedingssupplement op natuurlijke basis en bevat de 5 Bach bloesems.

Bach RESCUE® Kids Druppels

Lees meer »

Volg Bach Rescue® ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van interessante wist-je-datjes, artikels, info, …

Comments are closed.