Stressvrije feestdagen voor je huisdier – Tips & tricks

stressvrije feestdagen

De eindejaarsperiode is de mooiste tijd van het jaar, maar het zorgt ook voor stress bij jezelf én je huisdieren. De drukte en de vuurwerkknallen zijn factoren waar je viervoeter het moeilijk mee kan hebben. In deze blog lees je tips voor stressvrije feestdagen voor je huisdier.

Het kerstfeest organiseren, last-minute cadeautjes shoppen, familiebezoekjes, … de feestdagen zijn vaak druk en stressvol. Heb je een hond of kat in huis? Grote kans dat je lieveling die eindejaarsstress ook voelt. De drukte, de veranderingen en de vuurwerkknallen zijn de grootste stressfactoren bij huisdieren. Zo ga je ermee om.

8 tips voor stressvrije feestdagen voor je huisdier

Zorg voor gewenning

Vuurwerk is één van de grootse bronnen van stress voor je dier. We geven daarom graag een preventieve tip mee. Laat je hond of kat op voorhand wennen aan de knallen. Speel een compilatie van vuurwerkknallen af via YouTube en verhoog het volume geleidelijk aan. Zo kan je hond of kat rustig wennen aan het lawaai.

Sluit alle deuren en ramen

Dieren kunnen weglopen als ze gestresseerd zijn. Is je huisdier heel erg bang? Dat kan een paniekaanval veroorzaken. Sluit daarom al je ramen en deuren goed, zodat je hond of kat niet weg kan lopen.

Creëer een veilige haven

Creëer een plekje waar je huisdier naartoe kan vluchten als hij bang of gestresseerd is door de drukte. Dat is best een kamer waar enkel je hond of kat toegang tot heeft, zo kan hij zich op elk moment even terugtrekken als de prikkels te veel worden.

Beperk het lawaai

Een andere tip voor stressvrije eindejaarsfeesten voor je huisdier is je rolluiken afdoen. Voor het vuurwerk start doe je best je rolluiken naar beneden en je gordijnen dicht. Op deze manier beperk je het lawaai. Het gehoor van je viervoeter is vele malen beter dan dat van ons. Wanneer iets luid klinkt voor jou, is dat voor je lieveling nog tien keer luider.

Laat je hond uit 

Plan voordat je gasten over de vloer komen of voordat het vuurwerk begint een lange wandeling met je hond. Dat zal ervoor zorgen dat hij zich moe voelt en tijdens de drukte beter kan ontspannen. De stress zal afnemen.

Zet muziek aan

Zet de radio of TV zachtjes op als je je viervoeter alleen laat tijdens de feestdagen. Zo is je hond of kat meer gefocust op het geluid binnen en zal hij minder aandacht schenken aan de knallen buiten.

Doe gewoon

Misschien wel de belangrijkste tip om stressvrije feestdagen te creëren voor je huisdier: doe gewoon. Betuttel je hond of kat niet extra en pas je normale routine (in de mate van het mogelijk niet aan). Je huisdier voelt namelijk jouw zenuwachtigheid aan en neemt die over. Het gevolg? Hij komt sneller in stressmodus.

Gebruik een kalmerend product

Nood aan een duwtje in de rug? Bach to the RESCUE®! De natuurlijke Bach RESCUE® Pets producten ondersteunen je hond of kat tijdens die stressvolle eindejaarsfeesten.

Bach RESCUE® Pets Spray

Lees meer »

Volg Bach Rescue® ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van interessante wist-je-datjes, artikels, info, …

Comments are closed.