5 tips om vakantiestress te voorkomen

Door de drukke levensstijl die de meesten van ons vandaag de dag hebben, is het nog nooit zo belangrijk geweest om een pauze te nemen. Een vakantie zorgt ervoor dat je ontspant en de dingen doet waar je van houdt met familie of vrienden. En dat terwijl je de drukte van de dagelijkse sleur juist thuislaat. Het is nochtans geen geheim dat het voorbereiden van een vakantie stressvol kan zijn!
Wij geven de 5 beste tips om vakantiestress te voorkomen en te genieten van je reis, waar je ook naartoe gaat.

1. Ga zorgeloos op vakantie

Is vrijdag je laatste werkdag en zit je zaterdag al in de auto of in het vliegtuig naar je favoriete vakantiebestemming? Dan is de kans groot dat je nog in je werkmodus zit en zo stress ervaart. Je bent met je hoofd nog bij dat laatste project en had je dat mailtje nu wel of niet verzonden? Misschien kan je dat nog wel op de luchthaven doen of in de auto. Zorg dat je eerst een dag of twee/drie thuis bent om te detoxen van je werk.

Ben en blijf je daarnaast ook graag op de hoogte van wat er op je werk gebeurt? Heb je afgesproken dat ze je eventueel mogen bellen, sms’en of mailen? Niet doen. Die stand-by-modus zorgt ervoor dat je minder met je vakantie bezig bent. Bovendien blijkt dat je na je vakantie, het vakantiegevoel ook minder lang vasthoudt en je zo weer in de stressmodus terecht komt.

2. Neem de tijd voor een meer ontspannen gevoel

Niets is stressvoller dan je vakantie te starten met te laat komen op bijvoorbeeld de luchthaven. Welk vervoersmiddel je ook gebruikt, zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt ingecalculeerd voor onvoorziene omstandigheden. Het is beter om er vroeg naar toe te gaan en tussentijds te ontspannen dan laat aankomen en gehaast of stressvol je dag door te brengen.
Misschien vanzelfsprekend, maar vermijd wachtrijen door op voorhand op je vlucht in te checken. Dit bespaart je veel kostbare tijd op de luchthaven. Het betekent ook dat als je om één of andere reden vertraging oploopt, jij je geen zorgen hoeft te maken over het inchecken. Zorg ervoor dat je de instapkaarten naar je smartphone verstuurt, hierdoor heb je wat extra tijd. Kijk welke dagen aangeraden zijn om te vertrekken. Of dat nu met het vliegtuig is of met de auto.

3. Ga voorbereid op vakantie

Ben jij voorbereid op alle momenten van je reis? Pak vroeg in, dat doe je best twee dagen op voorhand. Maak een checklist voor het inpakken om ervoor te zorgen dat je niets belangrijks vergeet. Door ervoor te zorgen dat je alleen de essentiële benodigdheden in je handbagage hebt, bespaar je ook tijd bij de beveiliging. Items die thuis (reistabletten, medicijnen, paracetamol, Bach RESCUE Spray) gemakkelijk verkrijgbaar zijn, zijn misschien niet zo gemakkelijk verkrijgbaar in het buitenland. Vergeet deze dus niet.

4. Ontspan en adem

Als je er tegenop ziet om te reizen met bijvoorbeeld het vliegtuig, neem dan enkele items mee die je zullen helpen je meer thuis en ontspannen te voelen. Of dit nu een goed boek is, je eigen kussen, je favoriete muziek. Iets dat vertrouwd voelt, zeker bij kinderen, zorgt voor een comfortabeler gevoel. Misschien heb je niet overal voldoende ruimte, maar je kunt altijd wat meditatie mindfulness- of ademhalingsoefeningen doen om je te helpen ontspannen.

5. Denk vooruit naar de bestemming en relax

Vergeet niet om te beseffen dat je er even tussenuit gaat juist om weer op te laden. Probeer je vooral niet op te jagen wanneer het niet lukt om alles perfect voor elkaar te krijgen. Niets in het leven is perfect, je vakantie dus ook niet en dat hoeft het ook niet te zijn. Het is niet nodig om op reis elke minuut plezier te hebben. Probeer juist wat meer dingen los te laten en geniet van het moment.

Ondersteuning nodig bij stress*?

Iedereen krijgt wel eens te maken met een #stressmoment. Hoe zorg je er daarentegen voor dat jij je niet uit het veld laat slaan en de balans vindt? Maak van jouw stressmoment een #rescuemoment, gebruik de Bach RESCUE Spray. *Het is een praktische spray en daarom ideaal voor onderweg!

Bach RESCUE® Spray

Lees meer »

Volg Bach Rescue® ook op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van interessante wist-je-datjes, artikels, info, …

Comments are closed.